YOU ARE INVITED TO SIGN IN

Followers

Tuesday, July 28, 2009

GURINDAM PEKERJA SEPANJANG ZAMAN


Bila saya ambil masa yang lama untuk siapkan,

saya dikatakan lembab

Bila bos saya ambil masa yang lama, dia katakan dia berusaha kuat

Bila saya tak buat, saya dikatakan malas

Bila bos saya tak buat, dia kata dia busy


Bila saya buat perkara yang tidak disuruh, saya dituduh memandai

Bila bos saya buat pula, dia kata dia ambil inisiatif,

Bila saya cuba gembirakan bos, saya dikatakan mengampu

Bila bos saya buat pada bosnya, dia kata dia bekerjasama


Bila saya buat silap, saya dituduh bodoh

Bila bos saya buat silap, dia kata dia manusia biasa

Bila saya diluar ofis, saya dituduh keluar bersiar-siar

Bila bos saya yang keluar, dia kata urusan perniagaan


Bila saya ambil cuti sakit, saya dituduh selalu sakit

Bila bos saya ambil cuti sakit, dia kata dia memang sakit kuat

Bila saya mohon keluar, saya dituduh pergi temuduga

Bila bos saya mohon keluar, dia kata dia kerja lebih masa

Bila saya buat baik, bos saya tak pernah ingat

Bila saya buat silap, dia tidak pernah lupa........isk!isk!isk!!...


Thank's Mr.Bambarayon@ND.....PEACE

11 comments:

bambarayon1905 said...

Lala ...atukii..ini la pekerja "cemerlang".."terbilang" dan "gemilang"...apa pun senyum saja la kan kekek

pudin_83 said...

hebat kan lala.. dia translate nih dr BI bah!

Lala said...

hi Bambarayon@ND, senyum pagi ni bamba....mungkin kamu pernah rasakan sedemikiankan...kamu memang pekerja cemerlang....ayuh kita senyum2 sambil buat kerja bamba....hehehehehe

Hai Pudin, solute la u...thank's ya sudi masuk ruma lala yang tak seberapa ni...Fail meja da siap ke?...

Malaikatsesat@Bentara Sakti said...

lala..
jadi mana bagus ni? si kuli kah si pembuli ahh? Konpius bah urang macam tu kan, buat itu salah... buat yang ni inda sesuai... tidak buat langsung pun, dipersalahkan juga... adusss...!
Kalau gitu inda payah kita jadi boss. Nanti percuma ja kena kutuk-kutuk dan kena sumpah-sumpah... he..he...

Apapun, begitulah lumrahnya kehidupan makan gaji bah kan... orang bilang walaupun duduk sama rendah... tetapi kadang-kadang inda sama taraf juga. Lebih-lebih lagi kalau kerusi yang diduduki itu.. satu emas dan satu lagi besi betagar... he..he..
Sabar ja lah... harap siapa-siapa yang jadi boss tu, janganlah terlalu memikirkan cara menggunakan dan menonjolkan "power" semata-mata... kena tengok orang bawah juga sebagai manusia... bukan sebagai kuda tunggangan kan. Bila ada persefahaman... maka adalah kerjasama... bila ada kerjasama...Barulah ada kemajuan dan kejayaan.
Err... Amin sajalah...

Lala said...

Heee.. betul tu MS, inilah nasib si makan gajikan? Apapun kita ucap tahniahlah kpd pekerja ya sanggup menerima cabaran2 dari buss2 yang bersifat jadi pengarah dan pencari kesalahan ini.

Apapun tidak semua jua busss yg bersikap gitukan? ada pula boss baik sangat sehingga yg sepatutnya duduk di kerusi besi berkeratpun duduk2 di kerusi emas. Inilah yg dikatakan 2X5 kali kan MS?

ocoi said...

Memang terdapat situasi sebegini dalam hidup manusia. Memang ada bos yang lebih bersikap mengarah yang amat sensitif dgn kesilapan2 pekerja dan sukar melihat kebaikn dan kebolehan yang ada pada pekerja. Mungkin ini kita boleh kategorikan sebagai tidak wujud satu kerjasama yg harmoni.

Apapun, sudah menjadi lumarah dalam dunia ini seala sesuatu itu ada kebaikan dan keburukannya.

Bersabar ajalah setakat ya termampu.. kalau da tak mampu... hempaslah kepala bos dgn komputer, penyapu, mangkuk tandas atau apa juga benda di depan termasuk kereta kalau boleh angkat sebelum kita sebagai kuli menghentakkan kepala kita di bilik pesakit mental.

Lala said...

coi, sa taw ko ni boss juga di tempat kerja...sa nak tanya, macamana hendak menangani pegawai yang pernah menjadi boss kamu dan sekarang kamu pula dah jadi boss pegawai tersebut??

Malaikatsesat@Bentara Sakti said...

Ocoi... jan bah begitu... sampai hempas kerita sekali. Kalau kereta sya... inda sanggup kasi hempas di kepala si Boss. Sayang duit gaji bertahun-tahun bikin bayar CCM. Dahlah kici gaji... mo di korbankan lagi kereta? inda sanggup ei...
Tapi kalau kereta si Boss tu sendiri.. boleh! No Problem... kalau kuat lah... Kalau inda, sia cari peraut pensel yang berbentuk kereta... baling di kepala botak dia... khar..khar...
Tapi, itupun kalau beranilah. Biasanya indalah sampai gitu. Pekerja bawahan macam siurang ni biasanya hanya pandai marah diam-diam ja... yang lain, pendam saja. isk..isk..isk...

Lala said...

adada c MS...banar ko MS...sa suka ..kikikkkkkkk tembirang kasang aja baitu c ocoi tu...mana juga dia sangp tuh...umban pakai kerita....hahahahhahaaaa

ocoi said...

Hehee... soalan bernilai RM ba kau bagi ni lala. Alaaa.. da lama ba saya jadi bos. Beg Bos kepada sepasang tangan dan sepasang kaki sendiri aja ba.

Mudah aja tu lala, kalau dia jadi bos kitapun jadi orang bawahan, kalau dia jadi orang bawahan kita jadi boslah. Ataupun kalau dia jadi bos, kitapun jadi bos, biar dua bos berkerja sama. Kalau dia jadi orang bawahan kitapun jadilah orang bahawan, biar jadi rakan karib..sama-sama kerja berat.Coi selalu dengan inilah.

Hehee.. betul ba si lala cakap tu MS. Coi ni cakap tak serupa bikin aja ba. Jangankan hempas itu kereta, kena garis sedikiitpun susah sudah mau tidur.. maklumla, kereta pra-antik tapi berCCM..heeehee. Kereta mainan ajaba maksud coi tu MS...hehee.. itupun yang kecil2 aja harga RM1-2 aja, kalau yang besar badan cicak mcm coi ni mana boleh angkat heheee..

Tapi, coipun belum pernahlah pula buat dan belum terfikir nak buat dalam dunia realiti.Maklumlah.. hanya mentimun susah juga nak hempas durian ni...

Lala said...

kui...kui..kui..kui..c ocoi..baru kau taw ba kan...tinggi rendahnya langit dan bumi fana ini...hahahahahahaaaaaaaaaaa apala ada pada kita hanya mentimun timun timunan yang sadap dibaham....heheheheh

OOOOOiiii boss MS, bilala agaknya lala jadi orang bawahanmu....hehehehe mudah2an...amen:)

Lala taw tu coi, kalo dulu kawan kamu pernah jadi boss tapi sekarang kamu pula jadi bossnya, susa tuh nak menukul..bagus coi jadi boss kat tempat lain ja la...itu lebih baik...kik..kik..kik...